İTÜ Proficiency Sınav İçeriği ve Soruları
İTÜ Proficiency Sınavı İçeriği Nedir? Ne Sorulur?
- İTÜ Proficiency (İngilizce Yeterlilik) Sınavı, İTÜ Hazırlık Okulu akademik takvime göre yılda dört defa yapılan iki aşamalı bir sınavdır.
- İTÜ Proficiency 1. aşama sınavı 60 puan değerindedir.
- 45 adet çoktan seçmeli sorudan oluşur. İlk 15 soru restatement sorusudur. Verilen cümleye en yakın anlamlı olan cümleyi seçeneklerden bulmanız istenir.
- Sonrasında Reading bölümü gelir. Bu bölümde 4 ayrı okuma metninden toplam 30 soru sorulur.
- Restatement soruları 1 puan, Reading soruları ise 1.5 puan değerindedir.
- 1. aşamadan en az 30 alan öğrenciler 2. aşamaya girmeye hak kazanırlar.
- İTÜ Proficiency 2. Aşama sınavı ilkinden 1 ya da 2 gün sonra yapılır.
- Sırasıyla Listening ve Writing bölümlerinden oluşur. Toplam 40 puan değerindedir.
- Listening sınavı her biri 2 puan değerinde olan 10 sorudan oluşur. Note taking listening tarzındadır. Dağıtılan not alma kağıtlarına sadece bir defa dinletilen listening parçasını dinlerken önemli gördüğünüz yerleri not alırsınız.
- Sonrasında parça ile alakalı 10 adet soru içeren soru kağıtları dağıtılır. Öğrenciler bu soruları almış oldukları notlara göre cevaplarlar. Not aldığınız kağıtlar ile ilgili bir değerlendirme ya da puanlama yapılmaz.
- İTÜ Proficiency Writing bölümü 20 puan değerindedir.
- Öğrencilere 3 konu verilir ve bunlardan birini seçip yaklaşık 350 kelimelik bir akademik yapıda bir kompozisyon (essay) yazmaları istenir.
- Sınavda Cause, Effect ve Compare & Contrast essay tiplerinden ikisi çıkar.
- İTÜ Proficiency sınavından başarılı olmak için her iki aşama toplamının en az 60 puan olması gereklidir. Bunu yaparken de ikinci aşamadan en az 20 puan alma şartı vardır. Örneğin; ilk aşamadan 50 puan alıp, ikinciden 10 puan aldığınızda 60 puanı sağlarsınız ancak ikinci aşama notunuz düşük olduğu için sınavı geçemezsiniz.
İTÜ Proficiency Zor mu?
İTÜ Proficiency sınavı diğer birçok üniversitenin hazırlık atlama sınavlarından uygulama ağırlıklı bir sınav olarak ayrışır. Sınavda herhangi bir doğrudan gramer ya da kelime sorusu yoktur. Sınavın ilk aşamasındaki restatement bölümü gramer ve kelime bilgisi odaklı olarak okuduğunuzu anlama becerinizi; reading bölümü ise akademik metinler ile okuduğunuzu anlama, bilmediğiniz kelimeleri tahmin etme, ana fikir bulma, çıkarsama yapma gibi yine okuduğunuz anlama becerinizi test eder.
İTÜ Proficiency 2. aşama sınavı da yine bu şekilde dinleme ve yazma olarak uygulamalı İngilizce bilginizi test eder.
İTÜ Proficiency ezbere dayalı yöntemlerle, “şunu görünce cevap şudur” şeklinde kısa yollarla hazırlanılabilecek bir sınav değildir. Uygulama ağırlıklı olduğu için gerçek pratik bilgiyi ölçer. Ezbere dayalı bütün yöntemler bu sınavda geçersizdir.
Eğer gramer ve kelime olarak akademik İngilizce bilginiz eksikse, karmaşık cümle yapılarına hakim değilseniz, akademik metin yapısını bilmiyorsanız ve çok okuma yapmıyorsanız daha sınavın ilk aşamasında 30 puan barajını geçemezsiniz.
Ancak eğer İngilizceyi gerçekten biliyor ya da öğrenmek istiyorsanız, pratik sınav bilginizi ve zaman kullanımı becerinizi arttırarak İTÜ Proficiency sınavından rahat bir şekilde geçerseniz.